För många lägenhetsinnehavare är den största drömmen en önskan om ett eget hus, en villa. En egen trädgård att påta i, möjligheten till att sitta och fika på altanen, mer plats, vem vill inte ha det? Det är lätt att försköna bilden av ett hem i form av en villa och man glömmer kanske de där små detaljerna som snöröjning, olika former av underhåll och fastighetsavgifter. Vad man anser är värt eller inte värt med villa eller lägenhet är såklart helt olika beroende på hur ens egen familjesituation ser ut. Större familj med fler barn tenderar såklart att ha ett större behov av ett boende anpassat för det, medan den ensamme enstöringen har ett helt annat behov. Behov och vad man får är ju dock två helt olika saker och ekonomin är ju även den en bidragande faktor till vad man har för boende. Nedan görs en djupdykning i för och nackdelar med villa respektive lägenhet.

Mer tid och pengar över till annat

Genomsnittligt kan det faktiskt vara billigast att bo i lägenhet. Det kostar såklart mycket mindre att värma upp en lägenhet än vad det gör i en villa som oftast är större och i många bostadsföreningar ingår exempelvis vatten och internet i din månadskostnad. Saker som du får lägga till när det kommer till utgifter vid ett villa boende.

Har man heller inget intresse eller några gröna fingrar så kan det såklart vara skönt att slippa att vara ute i trädgården var och varannan dag. Det är inget ogräs som behöver dras upp eller tulpaner som behöver sättas i tid förutom möjligen under den årliga höst eller vårstädningen där det dock ofta kan vara relativt enkelt att slippa undan om man nu så vill. Genom att slippa arbeta på gräsmattan eller plantera blommorna så har du helt plötsligt en hel massa extra tid till annat. Kanske är det då det är dags att skaffa ny hobby?

Gemenskap och förvaring

Handen på hjärtat, hur många som bor i lägenhet känner sina grannar? Bor man i villa vet du vad närmaste grannens mormor hette som ogift och du har dessutom ett gratis vaktbolag i form av föräldralediga Maggan tvärs över gatan. Behöver du dessutom något slags verktyg finns mycket goda chanser att du inte behöver ta dig till närmaste byggaffär utan att det räcker med att knacka på i huset bredvid.

Ett av de allra största problemen med lägenhet är för många förvaringen, eller snarare avsaknad av förvaringsmöjligheter. I en villa finns det mängder av olika möjligheter till förvaring och här samsas både julpyntet med sommarkläderna och fotoböckerna ifrån högstadiet på både gott och ont.

Summa summarum, att bo i en villa eller i en lägenhet är en smaksak. Det beror helt på vad man är ute efter och kort sagt vill man vara sin egen vaktmästare är det villa som gäller medan om man hellre vill hellre lämna grovgörat till någon annan så är det enklare med lägenhet.