Rockmusiken fick snabbt fäste i Sverige. Landet är vid det här laget känt för att vi snabbt tar till oss trender och influenser.

Den amerikanska musikstilen som grundades på främst bluesen på 50-talet hade goda förutsättningar att få fäste i en stor ungdomsgeneration med goda språkkunskaper. Hur man definierar dock är självklart svårt, en del skulle säga att Cacka Israelsson eller Owe Törnqvist var först i Sverige medan andra kanske skulle hävda att det inte var riktig rock än. Rock-Ola är en annan artist som tidigt var ute. Många av dessa är fortfarande populära på bl.a. Spotify.

Tidig rock

En av de tidiga rockstjärnorna på den svenska rockhimlen var Jerry Williams. Han hade med sitt tidigare band varit förband till The Beatles och gjorde på 60-talet en solokarriär som påminde om de engelska banden med Williams soulfulla röst och scenkarisma. Williams verkade inom en mängd genrer och med en mängd band men det är främst som pionjär inom den svenska rockmusiken som han idag koms ihåg. Ett annat stort svenskt band som influerades av den engelska rockinvasionen var Hep Stars. Bandet som vid en tidpunkt hade Abba-Benny som medlem blev snabbt Sveriges största på 60-talet med hits som Cadillac och Farmer John. Året 1969 kom vad som räknas som den första rockskivan på svenska. Då släppte nämligen Pugh Rogefeldt albumet Ja dä ä dä.

Känd för sina senare bravader som hiten Vingar och supergruppen Grymlings, med bl.a. Pugh Rogefeldt, var Mickael Rickfors. Han var dock redan stor på det tidiga 70-talet då han kom med i engelska The Hollies. Rickfors blev därmed en av de tidigare svenska internationella stjärnorna.

Politisk rock

På 70-talet dominerade den politiska rocken. Både den senare punkrocken och proggen dominerades av politiska influenser. Ett av de stora punkrocknamnen var Ebba Grön. Bandet som bildades av bl.a. Joakim Thåström fick stor framgång på senare delen av årtiondet med hits som Staten och kapitalet men splittrades efter bara tre album 1982. Thåström bildade senare det framgångsrika rockbandet Imperiet som dominerade 80-talet. Punkrocken födde också ett av de tidiga banden med enbart kvinnliga medlemmar, nämligen Tant Strul. Sångerskan Kajsa Grytt fortsatte efter bandets upplösning 1985 att ge ut uppskattade skivor.

Internationella framgångar

På 80-talet kom de första riktigt stora internationella framgångarna för den svenska rocken då hårdrocksbandet Europe slog igenom med singeln The Final Countdown. Bandet turnerade världen över och lyckades sälja 6 miljoner exemplar av albumet med samma namn. Fler album och turnéer följde fram tills gruppen tog en paus på tidigt 90-tal. Just den hårdare delen av svensk rock lyckades vid denna period väl även utomlands med artister som Electric boys, Candlemass och Yngwie Malmsteen.

Även senare har den svenska rocken varit populär utomlands, både hos kritiker och publik. The Hives fick stora framgångar och syntes frekvent på MTV under det tidiga 2000-talet. Något mindre kommersiellt framgångsrika utomlands men stora i Sverige blev Sahara Hotnights under samma period. Grupperna turnerade bl.a. tillsammans i USA.På hemmaplan lyckades rockartister som Kent och Håkan Hellström att fånga en så pass stor del av publiken att de inte bara kunde spela på arenor utan rentav på fotbollsstadiums.