Punk är en inte bara en musikstil, utan en kultur, som kom att bli en viktig del av svensk modern historia. Punken kan ses som en revolt, ett uppror, mot de kommersiella och materialistiska krafter som tagit över i det marknadsliberala samhället. Kapitalism och konsumtion styr människor längre och längre bort från känslor, längre och länge bort från varandra. Punken ville inte vara med. Punken var en protest mot allt. Även om punkkulturen inte är särskilt stark i Sverige längre, så lever svensk punkmusik kvar. Det hemmagjorda, känslostyrda, ärliga och rebelliska soundet skapade tidlös musik som talar till alla som är trötta på ytlig kommers, saker, prylar och grejer. Punken är enkel, provocerande. Dödlig och odödlig. Även om punken som kultur tynar bort till historien så kommer musiken för alltid att vara levande och aktuell.

Punkens historia

Punken slog först igenom i England och Amerika med band som The Ramones, Sex Pistols och The Clash. I USA utvecklades en lite mildare punk, medan punken i England var mer aggressiv, upprorisk och provocerande. Punken var en musikalisk revolution som kämpade mot klassklyftor, kommersialism och traditionella, strikta värderingar. Punken slog ett slag för frihet.

Punken var dessutom en perfekt kultur för amatörband. Eftersom punken stred mot den kapitalistiska marknaden, ändlöst shoppande och slöseri, så hyllade de samtidigt det hemmagjorda. Amatörbanden som spelade hemma i garaget på dåliga instrument fick därför till helt rätt sound. Att musiken lät skränig och hemmagjort var bara en fördel. Det här gav så klart många amatörer en chans att satsa på musiken och starta ett punkband.

Punken kommer till Sverige

Till Sverige kom punken strax efter att den slagit igenom i Storbritannien i slutet 1970‑talet då band som KSMB och Ebba Grön bildades. Den musikaliska storhetstiden för svensk punk höll dock inte i sig speciellt länge, utan började avta redan under mitten av 80-talet. Punken som kultur överlevde dock längre och var en levande kultur även in på 2000-talet.

Vad man kan konstatera är att punken är en viktig del av svensk musikhistoria. Punken lyckades delvis med sin revolt mot traditionella värderingar och samhället är kanske inte lika strikt i dag som det var innan punken gjorde entré. Musiken var också viktig eftersom den visade ungdomar från alla samhällsklasser att alla kunde hålla på med musik. Kanske har vi delvis punken att tacka för att Sverige har blivit en så stark musiknation.

Svenska punkband

Flera svenska punkband slog igenom och levererade en enorm mängd musik. Eftersom det inte ställdes speciellt höga krav på ”kvalitet” kunde banden producera mycket musik på kort tid. Man behövde inte lägga ner speciellt mycket tid på att finslipa låtarna med mixning av ljudet eller på språkgranskning av sina texter.  Därför finns det väldigt mycket punkmusik.

Några svenska band stack dock ut lite extra, till exempel Ebba Grön och KSMB. Ebba Grön bildades 1977 i Stockholm av Joakim Thåström, Lennart Eriksson och Gunnar Ljungstedt. De debuterade med Antirock 1978 och släppte senare hits som 800 grader och Staten & Kapitalet. Även KSMB var ett stockholmsband. KSMB är bland annat kända för album som Rika barn leka bäst och Aktion, samt för hitlåtarna Sex noll två och Polsk zchlager. Tillsammans gjorde dessa band punken till en erkänd musikstil i Sverige.