Utbudet av bra musikskapare i världen är inte dåligt, klassen på musiken som produceras visar hur talangfulla låtskrivare och musikproducenter som finns. Med tanke på att musik funnits så långt man kan gå tillbaka i tiden är det helt otroligt hur man fortfarande kan skapa nya former av musik och nya sound, dagen då Loreen klev upp på scen med Euphoria i melodifestivalen såg man vilken otrolig musik som finns kvar att skapa, långt över resten av bidragen som självklart höll en bra klass de också. Något år senare kunde man se en annan artist försöka efterlikna stilen något, men det gick inte alls lika bra, låten höll inte samma klass. För att få den där hiten man letar efter krävs en extraordinär låtskrivare, här i Sverige har vi nästan varit bortskämda med talangfulla människor i musikbranschen. Både artister, låtskrivare och musikproducenter har vi lyckats leverera och många av dessa arbetar internationellt.

En ungdomlig start

En av de största namnen inom musikbranschen är, eller har varit, Denniz Pop. Denne man växte upp i Tullinge i Botkyrka kommun och det var även här han inledde vad som skulle komma att bli en väldigt framgångskarriär inom musiken genom att börja som DJ på den lokala ungdomsgården. Detta var något han verkligen trivdes med, han flyttade senare in till Stockholm och fortsatte som DJ på olika klubbar. Det tog inte lång tid innan han hade skaffat sig ett namn på Stockholms dansscen, musiken han levererade var bra och besökarna gillade honom. Ett uteblivet frilansuppdrag ledde till skapandet av discjockeykollektivet SweMix tack vare 10 dj:s som istället för en intervju utbytte erfarenheter.

Högljudda grannar

Under denna etikett släppte man några maxisinglar, då framförallt på Remixed Records. Detta lilla kollektiv började ta fram artister som Dayeene och Kayo, men det var först 1990 man fick sitt stora genombrott då Dr. Albans Hello Afrika släpptes. Mega Records skickade en demo till Denniz med den då okända synthgruppen Ace of Base, han såg genast potentialen i bandet och skrev den världskända hiten All that she wants. Klagomål från grannarna gjorde så SweMix fick flytta sin studio till Möckelvägen i Årsta år 1991, ljuden blev för mycket helt enkelt men en ny studio var lösningen. Ace of Base nådde oanade framgångar och Denniz Pop producerade mer kommersiell musik åt dem, men denna passade inte riktigt kollektivet så två år senare splittrades SweMix.

Ace of Base

Denniz tog över Swemix Music & Publishing som såldes till BMG tillsammans med Tom Talomaa, de bytte namn på företaget till Cheiron och flyttade studion till nya lokaler på Kungsholmen i Stockholm. Kring år 2000 var detta en av de absolut mest framgångsrika pop-studior i världen, Denniz pop kom att skriva och producera musik åt artister som Backstreet Boys, E-Type, Leila K, Britney Spears, Five och många andra. Ace of Base såg han till att föra till en första plats på Billboard Chart tillsammans med sin partner Douglas Carr, detta med låten The Sing.

En talangfull man

Max Martin dök upp som partner med Denniz Pop 1994, en duo som visade sig vara en perfekt matchning. Tillsammans producerade dessa två en rad framgångsrika låtar åt många olika artister,
Ace of Base lyckades tillexempel sälja 22 miljoner exemplar av sin allra första skiva och mycket av det var tack vare Dennis Pop. Denne man som har bidragit stort till den svenska musikexporten fick år 1997 diagnosen magcancer, denna opererade man dock fort och han mådde snart bra igen. Detta blev dock inte så lång varit, 1998 blev han snabbt sämre igen. Han fick den 27 augusti 1998 gifta sig med sitt livs kärlek, men bara tre dagar senare avled han endast 35 år gammal.