När du installerar vatten och värme i en lägenhet eller i ett hus, uppstår ofta frågan: vilka rör är bättre att välja?

De viktigaste kraven som ställs för värme- och VVS-system är:

• tillförlitlighet

• lång livslängd

• rimligt pris på material och installationsarbeten

Val av rör har en stor betydelse när dessa kriterier ska uppfyllas.

När man talar om skillnaden på rör så är det oftast tillverkningstekniken som är intressant. Här skiljer man på svetsade och fasta rör.

• sömlös (fast);

• söm (svetsad).

För närvarande blir sömlösa rör och hylsor mer och mer populära. Namnet “sömlösa rör” talar redan för sig självt – det här är rör där det absolut inte finns några sömmar. De är gjorda på speciella maskiner (rullande enheter) av olika material såsom kolstål, rostfria och syra- och värmebeständit stål. Smide, pressning, valsningsmetoder används också.

Rör används i företag där det är nödvändigt att utesluta möjligheten till läckage av råvaror. De är särskilt populära inom olje-, kol-, kemisk industri, vid skapandet av gas- och vattenledningar. Sömlösa rör klarar lätt av olika typer av metallbearbetning: skärning, smide, svetsning, etc.

Fördelar med sömlösa produkter

Sömlösa rör har extremt hög korrosionsbeständighet och står emot föroreningar väldigt väl. Ett sömlöst rör är starkt och tåligt. Det håller för tryck i mycket större utsträckning än ett rör som har svetsats.

Det finns två metoder att tillverka sömlösa rör, kallarbetade och varmformade:

  • Kallbearbetade rör. Rör med en diameter på 5-250 millimeter, en längd på 9-45 meter. Produkten skiljer sig från varmdeformerad plasticitet, motstånd mot internt högt tryck.
  • Varmformade rör. De är gjorda med en diameter på 2-55 centimeter, en längd på 4-125 meter. Sådana rör kännetecknas av ökad styrka och tillförlitlighet. Används i rörledningar, vid transport av olika vätskor under högt tryck. Dessutom är varmformade sömlösa rör användbara vid tillverkning av stöd och stålkonstruktioner.