SEO översätts bokstavligen som “sökmotoroptimering”. Detta är en omfattande teknik som hjälper till att förbättra din webbplats position i sökresultaten. När Internetanvändare söker efter information använder de ofta sökmotorer som Google eller Bing. Människor uppmärksammar vanligtvis de första sajterna i sökresultaten, så en hög placering i sökresultaten kan leda till ökad trafik.

SEO innehåller många strategier och tekniker som syftar till att öka synligheten för en webbplats. Detta kan till exempel inkludera att optimera innehållet på webbplatsen för vissa sökord, förbättra sidladdningshastigheten, förbättra webbplatsens struktur, länka från andra webbresurser och mer.

Även om SEO kan vara ett komplext område är grundprincipen ganska enkel: bygg en webbplats som är både användbar och tillgänglig för besökarna.

Det är viktigt att notera att SEO är en process som tar tid. Detta är ingen omedelbar lösning, utan en strategi som, om den används på rätt sätt, kan ge betydande långsiktiga resultat.

Vem är ansvarig för SEO?

SEO-främjande av webbplatser utförs av olika specialister. I  småföretag eller nystartade företag kan denna funktion utföras av en webbmaster eller marknadsförare som är bekant med grunderna i SEO.

Stora företag, särskilt de med en betydande mängd resurser, anlitar ofta SEO-specialister i sin personal. De ansvarar för att skapa och implementera SEO-strategin, samt att analysera resultaten och göra justeringar för att förbättra den.

Det finns också SEO-byråer som erbjuder sina tjänster till företag. De har ett stort antal resurser och specialister: SEO-specialister, programmerare, marknadsförare, designers, layoutdesigners, copywriters, etc., vilket gör att de kan hantera flera projekt samtidigt och uppnå goda resultat, eftersom marknadsföring är deras specialitet.

Ett annat alternativ är SEO-frilansare. De fokuserar ofta på specifika aspekter som att granska en webbplats, sätta upp metataggar, marknadsföra innehåll, etc.

SEO-fördelar

SEO-kampanj har ett antal fördelar som gör det till ett värdefullt verktyg i en internetmarknadsförares arsenal:

  • Långsiktiga resultat: Till skillnad från vissa andra former av onlineannonsering är SEO-resultat vanligtvis långsiktiga. När en optimerad webbplats fortsätter att locka besökare från sökmotorer under lång tid framöver.
  • Riktade besök: Hjälper dig att nå användare som aktivt letar efter information, produkter eller tjänster som är relevanta för din webbplats innehåll. Detta ökar sannolikheten för att besökarna blir kunder.
  • Gratis trafik: SEO-kampanj syftar till att locka naturlig trafik från sökmotorer, vilket är gratis. Detta gör det mer kostnadseffektivt än vissa andra typer av reklam.
  • Förbättring av användarupplevelsen: arbete pågår för att förbättra bekvämligheten och förståelsen av webbplatsen för användarna.
  • Arbeta med mobila enheter: I samband med aktuella trender inkluderar SEO även optimering för mobila enheter, vilket gör att du kan nå en bred publik av användare.
  • Fördel gentemot konkurrenter: Om konkurrenter inte använder SEO, eller använder det ineffektivt, ger detta dig en betydande fördel. Om konkurrenter redan använder den här metoden måste du arbeta ännu mer effektivt för att hänga med.