Selma Lagerlöf är en av Sveriges mest kända och uppskattade författare genom tiderna. Fram tills helt nyligen var det hon som syntes på våra 20-kronorssedlar. Hon föddes i Värmland 1858 och debuterade som författare vid 33 års ålder med romanen Gösta Berglings saga som var en slags historia om den värmländska hembygden. Hon var den första kvinnan som fick nobelpriset i litteratur och den första kvinnan som fick tillträde till den Svenska Akademien. Hennes romaner präglas ofta av kristna budskap, kärlek och orättvisor, samt ett visst mått av övernaturliga inslag. Det verk som är mest känt internationellt av det hon har skrivit är Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige som dock egentligen var till som en lärobok i geografi för elever i grundskolan och som skrevs på uppdrag av Skolverket. Boken handlar om en pojke som flyger runt till olika delar i landet på en gåsrygg.

Selma Lagerlöf har skrivit väldigt många böcker i romanform och nästan alla har blivit väldigt populära och många av dem har senare filmatiserats. Romanen Körkarlen som bland annat handlar om alkoholproblem och sjukdom filmatiserades i en klassisk version av Victor Sjöström redan 1921, senare har den också filmatiserats i Frankrike.

Selma Lagerlöf var under sin livstid aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt och hon var motståndare till nazisternas förföljelse av judar under 1930-talet, vilket ledde till en bojkott av hennes böcker i Nazityskland.

Lagerlöf är en av de största svenska författarna som någonsin har levt och hon står bland annat som staty i Landskrona och har blivit avbildad på många målningar, bland annat av Carl Larsson. Hon avled 81 år gammal år 1940 efter att ha drabbats av lunginflammation och hjärnblödning. Begravningen skedde i Östra Ämtervik och sändes direkt på radion av Sven Jerring. Hennes böcker läses fortfarande både i utbildningssyfte och för underhållningssyfte.