När musikindustrin tog fart på riktigt fanns det inte så många skivbolag man kunde vända sig till för att göra sig känd på marknaden, men produktionsbolag är inte längre en exklusiv typ av bolag som finns i små mängder, nu kan vi hitta både stora jättebolag och mindre oberoende bolag som oftast riktar in sig på en specifik genre och jobbar lite mer intensivt och nära med några få artister och band. Mycket musik produceras dock fortfarande även hemma i egenbyggda studios och marknadsförs på internet av artisterna själva. Men sen finns även de där stora bolagen som har många kända namn under sina vingar och har dessutom hand om många mindre skivbolag.  I musikvärlden finns det fyra bolag som är de dominerande på marknaden, EMI, Warner Music Group, Atlantic Music och Sony BMG.

En jätte är född

Sony BMG föddes genom sammanslagningen av två stora bolag, Sony Music Entertainsment och Bertelsmann Music Group. Denna sammanslagning gick genom år2004, men vägen dit var inte den rakaste och smidigaste, bolagen mötte anklagelser om att sammanslagningen gick emot antiförtroende lagar och monopol. En hel del oberoende skivbolag inom de flesta stora musikmarknader gick ihop för att protestera mot sammanslagningen av dessa två jättar. Men när dealen äntligen gick genom så hade Sony och BMG 50% vardera i bolaget, vilket innebar att de tillsammans står för 25% av musikmarknaden vi har idag.

Mutbara

Detta innebar dock inte att de hade en lugn framtid framför sig, istället för att låta dem vara och samexistera på marknaden så gick några av de största rösterna inom den Europeiska Unionen tillsammans med ett fall uppdagat av IMPALA, en oberoende lobbying grupp inom skivbranschen, såg till att EU drog tillbaka sitt godkännande i juli 2006. Så nu ligger detta fall och väntar på granskande. Men detta är inte det enda som hänt, Sony BMG ansågs skyldiga utav staten New York till att ha tagit emot mutor år 2005 och blev tvungna att betala böter på $10 miljoner. Hela fallet handlade om att företaget skulle ha tagit emot pengar för att spela Jessica Simpson låten. The Epic divisionen av företaget pekades ut för att ha startat låtsas tävlingar. Dessa ansågs som fejk tack vare att de enda som någonsin vann var DJs.

De största namnen

Trots alla dessa motgångar har Sony BMG lyckats växa sig stora i världen och har kontor i mer än 30 länder runt om i hela världen, och detta innebär att företaget ger arbete åt flera tusen anställda. Det är alltså inte förvånande att detta skivbolag är hem åt inte bara artister utan några av de största bolagsnamnen i branschen. Här finner man stora namn så som Epic och Jive tillsammans med Columbia, RCA, J Music Distribution och Arista. Och med så stora bransch namn och 25% av marknaden så är det inte så konstigt att de artistnamn man här finner är bland de största de också. Här finns kvinnor som Britney Spears, Jessica Simpson och Celine Dion tillsammans med Justin Tmberlake, Belle och Sebastian, Kelis och The Fray.