Punk är en musikstil som ofta även kallas för punkrock. Från mitten av 70-talet har folk älskat punken och tacka för det kan man bland annat göra till bandet sex pistols som slog igenom stort på mitten av 70-talet.

Vanligt för musikstilen är att banden ofta väljer att sjunga politiska texter. I Sverige är punken populär men kanske var den det främst på mitten av 70-talet när väldigt många människor gick utan jobb eftersom det var hög arbetslöshet i landet då. Musiken var den som fick beskriva hur samhället såg ut och vad många var missnöjda med. Det finns även många utländska punkband idag som är riktigt bra och populära.

Ljuv musik för musikälskaren

Donots är ett punkband från Tyskland som grundades 1993. Namnet kom till då basisten i bandet ville att bandet skulle heta donuts men råkade stava fel och skrev istället Donots. Bandet består av medlemmarna Ingo Knollmann (Sång), Jan Dirk Poggemann (Bas), Guido Knollman (Gitarr), Eike Herwig (Trummor) och Alex Siebenbiedel (Gitarr). Tidigare medlemmar i bandet har även Jens Grimstein (gitarr) och Jens Trippner (trummor) varit. Robin Völkert (keyboard, gitarr) agerade dessutom som en extra hand i bandet när de turnerade mellan 2011 – 2017. Bandet hade sitt genombrott 1999 när de släppte deras tredje album då de i samma veva också åkte på turné tillsammans med punkbandet Beatsteaks. De turnerade då i Tyskland, Italien, Nederländerna och Österrike. 2001 gjorde de ett ännu större genombrott mest tack vare singeln ‘Whatever Happened to the 80s’. 2003, året efter att deras femte album hade släppts så blev albumet plötsligt en hit i Japan vilket ledde till deras första Japan turné, sommaren 2003. Bandet är än idag aktiva och har spelningar.

Takahashi Gumi är ett japanskt punkband inom subgenren trallpunk. Bandet har tagit inspiration från svenska band så som Radioaktiva räker och Astra Kask. Japanerna som sjunger, sjunger på svenska utan att egentligen kunna någon svenska alls. Texterna kan mellan åt vara lite otydliga att höra eftersom de mer eller mindre bara härmar det svenska ljudet. De har bland annat även gjort en cover på Radioaktiva räker’s låt ‘en näve hat’ om man vill höra skillnaden banden mellan. Ska-P är ett spanskt punkband som grundades 1994. Bandet är specifikt kategoriserat som ska-punk vilket innebär att det är ett punkband som blandar punken med blåsinstrument och baktakt för att låta på ett speciellt sätt. Medlemmarna i bandet är kompisarna Roberto  Gañán (sång, gitarr), José Redin (gitarr), Julio Sánchez (bas), Alberto Jaiver (keyboard), Luis García (trummor), Garikoitz Badiola (trombon, trumpet, helikon), Alberto Iriondo (trumpet) och Milo Martinez (trummor). Tidigare medlemmar har även varit Ricardo Delgado (sång) Pako (trummor) och Toni Escobar (sång). Ska-P är ett politiskt band vilket man bland annat kan höra tydligt på deras texter då de ofta sjunger om jämlikhet och solidaritet. Bandet är som störst i hemlandet Spanien samt resten av Europa och latin Amerika. 2005 meddelade bandet att de skulle ta en paus och släppte sedan inte ny musik fören 2008. 2010 – 2011 åkte bandet på sin första turné till Japan men idag turnerar bandet främst i Europa, USA och México.