Musiken är viktig för oss alla, det spelar ingen roll var vi rör oss i världen eller hur gamla vi är, överallt omringas vi av musik och melodiska toner i något format. Vad vi gillar är högst personligt och trots påverkan från föräldrar och syskon när vi är unga så lyckas vi utveckla vår alldeles egen smak, ibland stämmer denna överens med resten av familjen och ibland skiljer den sig helt och hållet från det vi växt upp med. Min egen musiksmak är väldigt bred, men det som får mig på allra bäst humör skiljer sig från det mina vänner och min familj tycker om. Jag tror jag har ett syskon av fem som uppskattar samma musik som jag, och vi växte inte ens upp tillsammans. För det är just det personliga i en själv som bestämmer vad vi ska lyssna på och vad vi ska tycka om att göra.

Ett countrysound

En av de genrer jag uppskattar som kanske inte är något andra i min omgivning föredrar är countrymusiken, och just denna vill jag ta en titt på. Likt andra genrer är detta en som har en lång och intressant historia bakom sig, musiken kommer ursprungligen från det tidiga 1900-talet och framförallt för de Amerikanska spelmännen i de södra Appalacherna. Victor records och sångaren Eck Robertson var de allra första som spelade in ett album med country musik på 1920-talet, men det dröjde ytterligare några år innan Countryns Fader, självaste Jimmie Rodgers, satte genren på kartan med låten”Blue Yodel #1”.

Kort karriär

Denna sålde mer än 1 miljon exemplar år 1927, en imponerande siffra för den tiden och satte fart på hans karriär. Tyvärr varade inte denna karriär så speciellt länge och bara 6 år efter hans singel slog sig in på listorna och satte sitt avtryck i historien dog han i Tuberkulos, en sjukdom han drabbades av1924. Tack vare hans inflytande följde dock många stjärnor snabbt i hans fotspår och däribland har vi familjen Carter, några man inte kan undvika om man ger sig in på detta ämne. Detta var en av de mest kända grupper och bestod av A.P. Carter, hans fru Sara och hans svägerska. De blev väldigt populära ungefär samtidigt som Jimmie Rodgers tog scenen. ”Keep on the Sunny Side” var en av deras mest populära låtar, än i dag spelas denna låt ofta.

Musik värdig vita duken

Vägen var nu banad och genren var redo att ta sig an världen. Under 30- och 40-talet inkluderade Hollywood filmerna cowboys och countrystjärnor så som Roy Rogers och Gene Autry. Dessa var lika populära som andra musiker och ofta större. Under 50- och 60-talet blev Nashville huvudstaden för countrymusiken med stjärnor som Eddy Arnold och Jim Ed Brown, musiken tog en mer sofistikerad ton och smälte in bland storbandsjazzen.  Men samtidigt som Nashville gjorde musiken tillgänglig för allmänheten så jobbade Kalifornien på att skapa sitt eget countrysound kallat Bakersfield soundet.

Laglöst

Detta kombinerade  den gryniga sidan av genren med rock and roll, även kallat Rockabilly. Under 70- och 80-talet tog Countryn en del andra vändningar då Willie Nelson och Waylon Jennings var i mitten av Outlaw rörelsen med låtar om hur de bröt mot reglerna och levde på rymmen. Som en stor kontrast till detta kom på 80-talet stjärnor så som Garth Brooks och Alan Jackson och sjöng om kärlek, familj och vänner vilket återigen gjorde musiken tilltalande för den unga publiken. Country är en genre som förmedlar känslor väldigt bra och det finns mängder med låtar som passar för vilket humör man än kan tänkas vara på.