Nationalteatern, en liten utbrytargrupp som växte, tog Sverige med storm och skrev in sig i svensk musikhistoria. Med flera låtar som slagit sig in på svensktoppen är Nationalteatern utan tvekan ett av de mest framstående och framgångsrika svenska banden genom tiderna. Gruppen har genom åren haft en mängd olika medlemmar – men alltid levererad musikaliskt. Influerade av bland annat Bob Dylan, Bowie och Lou Reed hittade ett nytt, unikt sound som hade en given plats på den svenska musikscenen. Som namnet antyder sysslade gruppen även med teater, men det är för de populära låtarna som Nationalteatern för alltid kommer att ha en plats i det svenska folkets hjärta.
Nationalteaterns historia
Historien om Nationalteatern börjar under 60-talet i Lund. Där fanns nämligen en teatergrupp som hette Lilla teatern. Ur denna teatrala grupp bröt sig ett antal medlemmar ur och bildade tillsammans Gorillateatern – vad som skulle komma att bli Nationalteatern. Gorillateatern flyttade ifrån Lund till Malmö, men vistelsen i den skånska huvudstaden blev inte långvarig. Efter ett par år drog de vidare och etablerade sig istället i Göteborg, nu under namnet Nationalteatern. I Göteborg hamnade de på Hisingen och Selma Lagerlöfs tog. Där låg en fritidsgård som de använde till sin verksamhet. Efter ett tag på Hisingen flyttade gruppen över älven och närmare centrum – nu fick de hålla till i källaren till Pustervik vid Järntorget i Linné. Teaterverksamheten var central för Nationalteatern och det var alltså med teater som allting började. Men musiken skulle ta över mer och mer. Nationalteatern släppte sitt första album Ta det som ett löfte 1972 och sysslade under lång tid med både musik och teatern. Men 1993 framförde de pjäsen Familjen Bra som sin sista teaterföreställning.
Två år efter sitt debutalbum kom så Nationalteaterns största framgång med albumet Livet är en fest som innehöll hitlåten med samma titel. Succén följdes upp av plattan Barn av vår tid 1978. Båda skivorna blev snabbt populära och Nationalteatern etablerade sig som ett viktigt band på den svenska musikscenen. Men fortfarande var det teaterns som banade vägen för de musikaliska framgångarna. Låtarna var egentligen avsedda att framföras med Nationalteaterns pjäser, och inte som fristående musikaliska verk. Men musiken levde ett eget liv och tog över showen. Sedan dess har succén fortsatt. Under åren har en rad olika medlemmar spelad i Nationalteatern, bland annat Ulf Dageby, Lars Brandeby, Totta Näslund, Pale Olofsson och Göran Ekstrand.
Nationalteaterns musik
Nationalteatern var en viktig del av proggrörelsen, och deras musik kan beskrivas som proggig rock med betydande inslag av folkmusik. Det hämtade mycket av sin inspiration från USA och den amerikanske soulmusiken som hade slagit igenom där. Nationalteatern hittade ett eget sound som har överlevt genom åren, och troligtvis kommer att vara aktuellt en lång tid framgent. Musiken har blivit en del av den svenska folksjälen och en viktig del av svensk musikhistoria. Förutom ovan nämna album kan även nämnas Rövarkungens ö samt Kåldolmar & Kalsipper. Och bland alla de hits som Nationalteaterns har levererad bör nämnas Men bara om min älskade väntar, Livet är en fest, Bängen trålar och Kolla kolla.