De flesta människor vet vem Denniz Pop är, vare sig man är musikintresserad eller inte, i alla fall de som lyssnade på musik under den period som han producerade den. Han satte verkligen Sverige på kartan i musikens värld och gav en hel del stora artister hits som har sjungits över hela världen, ja denna man har verkligen bevisat vad Sverige kan leverera inom musiken. Men han jobbade inte ensam, även om Denniz var en av grundarna till det som i slutändan skulle bli Cherion, så har han arbetat med partners som hjälpt honom på vägen. Jag nämnde både Tom Talomaa, som var den partner med vilken han började bygga upp Cherion med, och Max Martin. Och det är den senare av dessa två jag vill ta en titt på nu, även han minst lika välkänd som Denniz Pop.

Musiken först

Karl Martin Sandberg föddes i Stenhamra, Stockholm 1971 och växte upp med ett stort musikintresse, han studerade på gymnasieskolan Södra Latin när längtan efter musiken blev alldeles för stor. Han valde att hoppa av gymnasiet för att istället hänge sig åt musiken tillsammans med sitt band It´s Alive, det var tack vare bandet som Max Martin fick träffa Denniz Pop. Bandet blev signade av Cherion som spelade in en skiva med dem, efter denna släpptes gav de sig ut på en turné runt Europa. Martin blev sedan erbjuden ett samarbete med Denniz Pop, detta tackade han ja till och de båda började skriva och producera låtar tillsammans åt andra artister.

Bara Beatles kan slå

När Denniz Pop tragiskt dog fortsatte Martin att producera musik för Cherion, men utan sin partner var det inte riktigt samma sak. Han valde istället att avsluta verksamheten i Cherion för att ge sig ut på nya äventyr. År 2000 startade han det nya bolaget Maratone som även det blev framgångsrikt, år 2005 producerade man Darin Zanyars debutalbum och när A-ha skulle göra comeback i Storbritannien var det hit man vände sig. Det är inte så konstigt att det var just han som fick ta hand om detta, Max Martin har under sina år som låtskrivare och producent haft hela 58 låtar på den amerikanska Billboard top 10. Man beräknade 2013 hans musik till att ha sålt 135 miljoner singlar, ser man till dessa siffror så kan Sverige vara stolta över att kunna säga att Max Martin är den överlägset mest framgångsrika låtskrivaren och producenten i musikhistorien. Han har haft 22 billboard ettor, detta slås endast av Beatelsmedlemmarna John Lennon och Paul McCarthy.

Hit efter hit

Med artister som Backstreet Boys och Robyn, Five och N´sync är det inte så underligt att han är den bästa. Britney Spears genombrott Baby one more time är det han som ligger bakom, både denna och den han skrev åt henne 2009 gick direkt upp på Billboard hot 100 i USA. Men trots all framgång denne man har nått så har han lyckats undvika media så gott det går, han har hela tiden valt att avstå från intervjuer. Men när Fredrik Eliasson, journalist för Sveriges Radio, kontaktade honom om en intervju för dokumentären Cherion – en popsaga så kunde han inte tacka nej. En hyllning till hans bortgånga vän och kollega var det som krävdes för att han skulle öppna sig i media.