Magnus Uggla gör just nu en mängd spelningar med showen Varning på stan nu mår kungen i baren illa igen. Äntligen ger Magnus Uggla oss fans det som vi länge har väntat på, nämligen en show med alla de största hitsen från åren som gått sedan Uggla slog igenom i Sverige. Och hitsen är många, för det har ju gått några år nu sedan Magnus Uggla inledde sin makalösa, rebelliska, framgångsrika och färgstarka karriär. Magnus Uggla har sedan 60-talet ackompanjerat den svenska historien med sin musik. Han har samtidigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien, och varit en del av den musikaliska eliten, utan att för den sakens skulle falla offer för det kulturella etablissemangets fåfänga. I den här artikeln tänkte jag därför skriva lite mer om just Magnus Uggla.

Vem är Magnus Uggla?

Historien om Uggla börjar sommaren 1954 då Per Allan Magnus Claësson Uggla föddes. Det var den 18 juni i Stockholm och en av den svenska musikhistoriens främsta namn såg dagens ljus för första gången. Magnus Uggla kom senare att bli känd som en upprorisk rebell, men faktum är att han föddes in i en välbärgad och nobel adelssläkt: släkten Uggla har nummer hundra i Riddarhuset. Den musikaliska genen fick han antagligen av sin mor, Madeleine Thiel som var musikdirektör. Pappan, Claës Uggla, satt istället med i patenträttsrådet. Men släkten hade mer musikalitet. Mamma Madeleine är nämligen släkt med Povel Ramel genom sin kusin som var gift med det musikaliska geniet.

Magnus Ugglas karriär

Magnus Ugglas musikaliska karriär började på 1960-talets sluttamp, då han tillsammans med sina grannar startade ett hårdrocksband. Bandens musikaliska ansats gick dock inget vidare och åstadkom endast ett antal misslyckade framträdanden på diverse ungdomsgårdar. Magnus Ugglas karriär skulle ta en annan riktning. 1975 släppte han sitt första album Om Bobbo, vilket sedan snabbt följdes upp av Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt – en minst sagt lång titel. Med detta album blev Uggla utsedd till punkrockare, vilket han själv så klart förnekade. Uggla höll inte med någon om något utan skapade sin egen grej. 1979 försökte Uggla av någon anledning sig på ett framträdande i Melodifestivalen. Hans bidrag Johnny the Rocker var startfältets svarta får och slutade hjälplöst sist – trots att det så klart var den bästa låten! Det är först senare som låten i fråga har blivit en hyllad klassiker i svensk musikhistoria.

Ugglas musik

Magnus Ugglas ursprungliga, punkiga sound blev med åren alltmer inspirerat av pop och fick en lite mjukare, svängigare ton. 2007 försökte Uggla ta revansch i Melodifestivalen, men återigen slutade satsningen i ett misslyckande. Han lyckades inte ta sig till final.

Genom åren har Uggla skrivit en mäng olika hitlåtar och det är svårt att sammanfatta hans musikaliska alster. Förutom Johnny the Rocker är han känd för bland annat Jag mår illaKung för en dag och IQ, men även populära låtar som Dansar aldrig nykterVärsta grymma tjejen och Hotta brudar. För sitt enorma musikaliska bidrag har Magnus Uggla belönats med en mängd olika priser, bland annat sju stycken Rockbjörnen i olika kategorier, varav tre gånger Årets svenska manliga artist, 1983, 1986 och 1993. 2017 blev han till slut invald i Swedish Music Hall of Fame. Det som vill se Uggla framföra sina främsta hit kan se hans nya hitshow Varning på stan nu mår kung i baren illa igen på Göta Lejon.