Sedan människans första existens har vi njutit av toner från all slags musik, både barn och vuxna njöt av tonerna från en speldosa redan på 1700-talet och denna uppfinning finns än idag. Men den inspelade musiken dröjde mycket längre än så och en kommersiell försäljning dröjde länge. Den fonografiska cylindern uppfanns av Thomas Edison först 1877, en idé han snappade upp från någon annan och sedan gjorde till verklighet. Denna var dock både otymplig och dyr, med den ekonomin majoriteten av folk hade var det inte många alls som hade råd att införskaffa en sådan. Detta ledde till utvecklingen av den fonografiska disken, en produkt som gav uppskov till DJ´s så långt tillbaka som 1870-talet.

Shellac och vinyl

Dessa började senare tillverkas i vinyl, men till en början användes en mix av olika material och själva skivan fick namnet shellac. På den tiden blev det en hit och skivan som så glatt spelades då är idag sedd som ettsamlarobjekt. Denna utvecklades senare till vinylskivan som vi än idag känner igen, kanske inte så konstigt med tanke på att vi fram till 1980-talet spelade denna hemma i våra vardagsrum. Det var Columbia Records som lanserade den första skivan år 1948 och det satte fart på konkurrenterna, RCA var inte sena med att ge ut en vinylsingel som spelade 45 varv/minut istället för Columbias 33 varv/minut. Man försökte konkurrera ut vinylskivan när man år 1964 uppfann Stereo 8, ett analogt magnetiskt lagringsmedium i form av ett kassettband, men inte ett sådant vi är vana vid här i Sverige, detta format var populärt främst i USA från 60- och 70-talet då en spelare för dessa installerades i Fordbilar.

Musik att ta med

Det riktiga hotet mot vinylskivan uppfanns på 60-talet men blev inte populärt förrän på 80-talet. Kassettbandets ljudkvalité kunde inte riktigt jämföras med Vinylskivan men detta var mindre och kunde tas med lättare, en annan fördel med dessa var att man kunde köpa dem tomma och spela in sina favoritlåtar på dem. Det var även här som musikens piratkopiering började då man kunde låna en väns band och spela in den på ett eget band. Mixbanden var en motsvarighet till dagens spellistor och dessa kunde spelas in och ges bort som present till någon man gillade.

Walkmans

Kassettbanden ersattes tillslut av den tunnare och smidigare CD-skivan som hade bättre ljud,  lanserades i USA 1982 och detta är det vi använder än idag. Den bärbara freestylen man hade med kassettband ersattes av den bärbara CD-spelaren vilken man knappt fick plats med i fickan när man var ute, faktiskt ett något klumpigare alternativ än föregångaren. Man kunde även här bränna sina egna skivor med hjälp av en dator och när man väl började kunna ladda ner musik till sin dator började piratkopieringen på riktigt, det var inte ovanligt att mapparna i ens dator var fulla av illegal musik.

Musiken online

Nu är det vanligaste sättet att lyssna på musik dock olika onlinetjänster, så som Spotify, där man betalar en summa varje månad och har tillgång till all musik de har att erbjuda. Tyvärr är det inte all musik men tillräckligt för att hålla en nöjd, annars kan man alltid hitta de som saknas på tillexempel Youtube. Smidiga tjänster som man kan ta med sig i sin telefon med hjälp av dagens appar, så musiken är aldrig långt borta. Det är även lättare att dela med oss av vår favorit musik till våra vänner även om de bor på andra sidan jorden så listan endast behöver göras offentlig, ett smidigt och bekvämt komplement till CD skivan som säljs än.