Historien om Kent

Eskilstunas stolthet. Sveriges största band genom tiderna. Nordens bästa rockband. Ja kärt barn har många namn som bekant och Kent var Sveriges och kanske ett av Nordens största rockband genom tiderna. Med djupa och ofta rätt mörka texter så nådde man många människors själar och tyvärr tog historien om Kent slut år 2016,för nu. Många fans och andra hoppas på en comeback vilket inte är helt omöjligt men tills dess får man njuta av Kents fantastiska hits. Denna artikel kommer ratt handla om historien bakom Sverige bästa och största band. Och det utspelar sig redan på 1990-talet.

Historien om Kent
Historien om Kent

Från Eskilstuna till Swedish Music Hall Of Fame

Rockbandet Kent bildades 1990 men då under namnet Jones & Giftet av medlemmarna Jocke Berg, Martin Sköld, Thomas Bergqvist, Sami Sirviö och Markus Mustonen. Några av killarna träffades av en ren slump och det var naturligtvis musiken som förde dem samman. Jocke Berg och Sami var bekanta sedan innan men en rolig anekdot är att Jocke och Sami stöter på en riktigt berusad Markus Mustonen efter en spelning som då lovar att spela med killarna. Dom träffas och börjar att spela och resten är som man brukar säga historia. 1990 bildas alltså Jones & Giftet och 1992 väljer Thomas Bergqvist att lämna bandet och in kommer istället Martin Roos och året därefter, 1993 byter man namn till Kent och samma år flyttar hela bandet upp till Stockholm och börjar att spela runt om staden.

Från Eskilstuna till Swedish Music Hall Of Fame
Från Eskilstuna till Swedish Music Hall Of Fame

Sakta men säkert får allt fler upp ögonen för bandet och 1994 spelar man in 10 låtar som senare skickas till musikbolaget RCA/BMG och Per Lindholm, A & R på bolaget för höra Kent för allra första gången och fattar snabbt intresse. Sommaren 1994 spelar Kent som ”efterband” åt Cardigans i Tantolunden i Stockholm och nu börjar karriären att ta fart. Samma sommar skriver Kent på sitt första skivkontrakt med RCA/BMG och man börjar med att arbeta på debutalbumet. 1995 släpper man sitt första album som går under namnet ”Kent” och 1996 är Kent redan ett etablerat band och man vinner för första gången en Grammis på Grammisgala för bästa rockband och nu börjar framgångarna på riktigt.

Året därpå vinner Kent ytterligare två Grammis och även andra priser och man släpper albumet ”Isola” som snabbt säljer Platina. 1998 ger man sig ut på sin först Europa turné och succén är ett faktum. 1999 reser man till USA tillsammans med Cardigans för en gemensam turné och även där blir det en succé. Kent är under nästkommande år väldigt produktiva och 2002 släpper man albumet ”Vapen och ammunition” som blir deras kanske största succé med närmare 700 000 sålda album. Succéerna fortsätter och även skivsläppen, man släpper flera album och man turnerar land och rike.

2016 väljs Kent in i Swedish Music Hall Of Fame som gör bandet legendariskt och ett av landets absolut bästa och mest betydelsefulla band genom tiderna. Samma år meddelar man också att Kent tyvärr kommer att lägga av och man kompenserar alla fans genom att hålla en avskedsturné. Med över 1000 konserter, 12 album och 26 så slutar man på topp. Det har spekulerats att bandet kan komma att återförenas men som alltid med Kent så är det väldigt anonymt och mycket hemlighetsmakeri och man kan bara hoppas på att det kommer en dag när Kent återigen står på scener landet över.