Musik är något som kommer i väldigt många olika sound, en del lättare att tycka om än andra. Vår musiksmak brukar utveckla sig under tiden man växer upp och blir äldre, redan som liten reagerar man på melodiska ljud och en ledsen bebis lugnas ofta av en leksak som spelar några toner eller en liten sång från föräldern, oavsett om sångrösten är den bästa. Musiken fortsätter sedan påverka oss ju äldre vi blir och barn lär sig mycket med hjälp av den, på förskolorna lär sig barnen rytmik och takt då pedagogerna sjunger med barnen oftast dagligen. Hemma brukar det också bli en hel del sång i barnfamiljer, barnen vill så klart ta med sig det dem lärt sig hem och involvera föräldrarna i det.

Tonårsmusik

Uppe i tonåren har man oftast tröttnat på Lilla snigel och Bä bä vita lamm, istället söker sig ungdomarna till musik som de känner kan uttrycka vilka de är, ofta har musiken en stil som går hand i hand med genren och denna kan ofta tillämpas. Man skaffar sig idoler och försöker så klart efterlikna de man ser upp till, även om varken stilen eller musiken alltid är så uppskattad av föräldrarna. Men det brukar inte stoppa en tonåring som väl har bestämt sig. Vilken genre man lyssnar på kan påverkas av vänner, lyssnar majoriteten av kompisarna på pop så brukar det automatiskt bli att man lyssnar på detta själv också.

Variation förnöjer

För mig har det alltid varit på just detta sätt, mina vänner har lyssnat på pop och hiphop medan jag själv föredragit rock, hårdrock och metal. Automatisk har det blivit så att jag anpassat mig efter deras smak istället för att de ska behöva lyssna på det som endast jag vill höra. Men den musik man lyssnar på i tonåren är inte alltid den musik man uppskattar när man blir lite äldre, ibland kan detta ändras ytterligare en gång när man tar steget upp mot vuxen ålder. Gör den inte det kan det ändå hända att man börjar uppskatta mer än en genre och utbudet i spellistan på tillexempel Spotify får en större variation.

Minnen som lever kvar

Hur gammal man än blir är det ändå den där gamla musiken man lyssnade på i tonåren som man fortsätter återvända till, genom alla år går man tillbaka och plockar fram de där minnena från en tid då man inte hade lika mycket bekymmer. En tid då räkningar och ansvar inte tyngde ner en utan den största oron var om man skulle få ett bra betyg på det där provet, om man skulle hinna i tid till att träffa vännerna. En tid då kärlek och vänskap var det som hägrade, det är en härlig känsla att sätta igång de låtar man skrålade till tillsammans med vännerna och inte behöva tänka på alla måsten man får när man är vuxen. Personligen så har min musiksmak ändrats en hel del på vägen, även om rocken är min huvudsakliga genre så uppskattar jag en bred variation med både pop, hiphop, soul och även opera. En härlig mix där humöret styr vilket som gäller för dagen.