Liksom man som liten fick lära sig att laga sin egen mat genom att se på hur ens mamma eller pappa stod i köket och erfaret slängde ihop dagens måltid åt hela familjen, så brukade det också vara i musikindustrin. Man såg på när veteranerna kokade ihop grytan för att redan repetera processen själv. Formlerna och ingredienserna var ganska så väl definierade och resultaten förväntade. Nu för tiden bör man som strävande musiker inte säga upp sig från sitt dags jobb, det är svårare än någonsin att slå sig fram på denna marknaden. Den gryta som man en gång kunde koka ihop om och om igen är inte längre möjlig att repetera. Skillnaden är dock inte ingredienserna, utan sättet man tillreder dem på.

Rätt tid

Enligt de flesta recept finns det en ordning eller en prioritet att följa då man ska lägga till ingredienserna, ibland ska de tillsättas i en viss ordning för att få fram den bästa smaken. När det gäller musik är ordningen inte alltid lika kritiskt viktig som tiden man behöver för att förbereda och tillaga måltiden. Men en av de absolut mest frustrerande bitarna av att vara en artist i dagens läge är att förstå hur timing är det viktigaste av allt. Oavsett hur mycket talang, karisma och utseende man må ha, är det timing som avgör det hela. Marknadens nisch eller behovet av vad en artist tjänar kommer diktera hur mycket uppmärksamhet folk ger den musik som skapas.

Efterfrågan

Som vilken annan produkt som helst på marknaden har musik olika nivåer av efterfrågan. Tänk dig den lokala mataffären, storleken på lagret kommer anpassas efter staden och de kommer endast lagra så mycket de måste för att möta det lokala kravet. En större affär kommer förmodligen ha mer än så på lager och en större variation av samma produkt, detta då de vet att kunderna de har kräver ett större sortiment av olika produkter för sitt matbehov. Samma sak gäller musik, fungerar en artist bra i ett visst område så kan efterfrågan verka stor, men på en större skala kommer deras produkt förmodligen försvinna på hyllorna i konsumentens favorit affär. Skapandet av efterfrågan för din musik är svårt och de flesta musiker avskräcks långt innan de tar sig från lokalberömmelse på den lokala matbutiken till de större varuhusen.

Bra på mycket

En ganska uppenbar ingrediens är talang, men lika väl som den är uppenbar så är den helt och hållet missförstådd. Talang är en bred beskrivning av en liten öppning in i artistens talang när det gäller röst eller instrument. Dock är det en mycket stor ingrediens eftersom den kan omfatta saker som scennärvaro, publik kontakt, dans, låtskrivning och mycket mer. Detta enda ord måste brytas ner till segment som är en del av den formel som krävs för att lyckas. En artist som har lite av alla aspekter är en artist som kanske har större chans att lyckas i dagens musikindustri jämför med de som lyckades i den forna industrin. Idag skulle artister som tillexempel Bob Dylan ha lite svårare att slå då publiken kräver artister mer åt Justin Beiber hållet, någon med utseende, röst, kommunikation och danstalanger.