Eldkvarn är en grupp som under lång tid levererat svensk musik av allra högsta kvalitet. De har sedan bröderna Plura grundade bandet varit en viktig del av den svenska musikscenen och har under årens lopp släppt flera album och låtar som tagit Sverige med storm. Eldkvarn är en folkkär rockgrupp som 2015 valde att ta en paus. Men de många fansen runt om i landet behöver inte sörja än – gruppen håller fortfarande fast vid att de spelar tillsammans, och har alltså inte splittrats. Förhoppningsvis kommer de snart tillbaka och ger ut ny, svängig musik. I väntan på detta tänkte jag skriva en liten artikel om just Eldkvarn, deras historia och deras musik.

Eldkvarns historia

Eldkvarns historia börjar redan 1971 då Plura Jonsson och Carla Jonsson började lira tillsammans med Tony Thorén. Trion startade sin musikaliska bana i staden Norrköping, men inledningsvis kallade de sig inte för Eldkvarn. Istället gick de under namnet Piska mig hårt. Snart blev Norrköping för liten och gruppen omlokaliserade sig till huvudstadens pulserande kulturliv. Snart fick de kontakt med MNW – skivbolaget som sedan lät dem spela in deras första skiva. Redan nu visade Eldkvarn upp stor talang. Men det kontroversiella namnet och de annorlunda texterna hindrade fortfarande gruppen från att nå det stora genombrottet. De uteblivna framgångarna ledde till att bandet så småningom bytte namn till det nuvarande Eldkvarn. De värvade också nya medlemmar och en av de ursprungliga medlemmarna, Carla Jonsson, tog en paus från gruppen. Samtidigt bredde punken ut sig i Sverige och banade väg för ett nytt sound. Inspirerade av bland annat Bob Dylan hakade Eldkvarn på den punkiga trenden och deras nya musik var kaxigare och mer utmanande. Nu skulle, med albumet Pojkar, pojkar, pojkar (1979), den verkliga framgångssagan börja.

Eldkvarn slår igenom

Under 80-talet rullade det på. Eldkvarn levde livet och åkta bland annat på turné tillsammans med det stora svenska punkbandet Ebba Grön. Under tiden släppte de dessutom ytterligare två album, nämligen Genom ljuva livet och Musik för miljonärer. Men turné, fest, framgång och punk är tungt. Det dröjde inte länge innan medlemmarna i Eldkvarn började bli ganska slitna av det snabba livet. Här gör också gruppen en ny musikalisk lov.

Eldkvarn och Plura

Claes von Heijne ansluter till Eldkvarn och Plura Jonsons låttexter tar en ny riktning. Texterna blir mer personliga och mer narrativa. Det var ett litet steg ifrån den snabba punkstilen, men förändringen ledde till ännu större succé. Det var nu som Eldkvarn tog steget in i musikens finrum. Med album som Kungarna från Broadway och Himmelska dagar hade Eldkvarn för alltid skrivit in sig i de svenska historieböckerna. De uppträdde på bland annat Cirkus Broadway och Hultsfredsfestivalen.

När Eldkvarn hade nått de stora framgångar som de alltid drömt om började de experimentera mer fritt. Den nya musiken mottogs dock inte med samma entusiasm av allmänheten som tidigare. Från och med 90-talet var Eldkvarn kultförklarat, men den nya musiken nådde inte samma nivå, även om Svart blogg 2007 nådde stora framgångar. På senare år har även Plura Jonsson stuckit ut mer och mer som en egen personlighet med många egna framträdanden. Förhoppningsvis kommer Eldkvarn tillbaka snart med ny, spektakulär musik.