Det finns många bra filmer från Sverige, speciellt komedier, och därmed går vi genom de först. Den första på listan är Hotelliggaren, vilket egentligen inte är en film utan en dramatisk föreställning. Men den är otroligt rolig och är något som rekommenderas om du vill lyfta upp sitt humör. Dock ska det varnas att du kommer att skratta! Spara den till en deppig dag eller då du råkar vara ensam. Den är gratis och finns på YouTube, men nackdelen är att den bara finns på svenska och har medelmåttig kvalitet. För övrigt finns det flera shower av denna art på YouTube, bland annat “Är du inte riktigt frisk” och “Barnaskrik och jäkelskap”.

100 åringen som klev ut genom fönstret och försvann är ett exempel på magnifik komedi och drama, som faktiskt är en film och inte någon filmad teater. Filmen handlar just om det, en hundraåring som tog sig ut från ålderdomshemmet och begav sig ut på äventyr. Nästa exempel är “En man som heter Ove” som utspelar sig i liknande dramaturgi som den sistnämnda filmen, men är kanske lite mer melankolisk. Dessa filmer har fått utmärkta recensioner och rekommenderas varmt. Det sägs till och med att Tom Hanks har sett “En man som heter Ove”, och funderar på att spela en roll i den kommande amerikanska filmen.

Sveriges kriminalare

Sverige har en rad kända kriminalare, varav de flesta har blivit till en serie av filmer. Till exempel Beck och Wallander filmerna. Filmerna har en väldigt speciell spänning i sig, en unik känsla som är svår att kopiera. Många argumenterar att dessa räknas som tv-serier, men filmerna brukar vara över en timme och 30 minuter, dessutom är inte handlingen alltid kronologisk mellan filmerna som det är i serier. Johan Falk är också en kriminalare som varmt rekommenderas för den som behöver lite grövre stimulans. Johan Falk filmerna är kända för att vara lite läskigare, och ha en hemskare handling i sig. Alla filmer i serien har fått höga betyg.

Svenska thrillers

I Sverige saknas bra skräckfilmer med spöklika inslag och så kallade “jump scares”. Men det finns en hel del halvkriminella thrillers med fantastisk handling. Med andra ord är inte Sveriges regissörer så bra på läskiga specialeffekter, men har god kunskap när det kommer till själva dramaturgin. En bra thriller och dramafilm från Sverige är Jägarna. Handlingen utspelar sig i Norrland, med vanliga svenska män till jägare, men det uppstår en hel del skottdraman och det visar sig att de har mycket annat än bara jakt i kikaren. Det har gjorts två uppföljare efter den första som släpptes 1996. Huvudrollerna spelas av Lennart Jähkel och Rolf Lassgård, och Lassgård spelar även huvudrollen i “En man som heter Ove”

Svenskt drama och musikaler

Vi kan inte prata om musikaler utan att nämna Mamma Mia. Mamma Mia är en känd musikal och kärleksfilm från 2008. Filmen är uppbyggd på gruppen ABBA:s låtar, då filmtiteln faktiskt kommer från deras hitlåt “Mamma Mia” från 1975. Filmen är lite speciell och passar kanske inte alla, men enligt Google har den faktiskt 91 procent positiv rankning, däremot har den bara 3 av 5 stjärnor på Internet Movie Database. “Den blomstertid nu kommer” är en ny film som förtjänar en plats på denna lista. Filmen räknas kanske lite mer som en mystisk film, men har dramat i sig. Med i alla fall 4 stjärnor på Internet Movie Database är den värd att se.

Sammanfattning

Det finns många bra filmer skapade i den svenska filmindustrin. Bland annat komedi, drama och kriminalfilmer. De flesta filmerna framförs i en genomtänkt handling som passar svenskarnas kultur, vilket ibland kan leda till att filmen framstår som konstig för andra länders invånare, och andra sidan sällan dålig. Filmer i Sverige har fantastisk dramaturgi men sällan bra specialeffekter, men på senare tid har de naturligtvis blivit bättre. Det är dock svårt att mäta sig med Hollywood. Vi kan sammanfattningsvis konstatera att Sveriges filmer har en unik dynamik och regissörerna har en anpassad förståelse över vad som gör en svensk film bra. Med de orden avslutar vi denna artikel och rekommenderar dig att se filmerna som vi nämnde.

 

horopp.nu